Jogurtovo - zelerová polievka ( Kereviz - yoğurt çorbası)
Táto skvelá polievka je jedna z mojich obľúbených z tureckej kuchyne 😊 Je jednoduchá a velmi chutná. Hodí sa k nej kúsok chleba, ale aj börek, poaça, pide 🙄 ale pravdaže aj slovenské klasiky ako je lángoš a posúch 😉😊
__________________________________________________________________________________________
Potrebujeme:
1,5l mäsový vývar, 5dl voda, 1 cibula, 2 čerstvé červené papriky, 1 velký zväzok zelerová vňať čerstvá
Jogurtová zátrepka:
500g jogurt, 2 PL kopcom hladká múka, 1 vajce, 3dl voda
Na ochutenie polievky:
Sol a citrónová šťava podla chuti
__________________________________________________________________________________________
1. Najprv si prichystáme všetko potrebné na polievku. Zelerovú vňať ( stonky nie) posekáme, cibulu a papriku pokrájame na drobnučko. Vývar dajte aký máte, ja zvyknem dať bud kurací, alebo hovädzí. Ale hovädzí je chutnejší, výraznejší 😊
2. V hrnci na troche oleja necháme chvílku poškvrčať ( zosklovatiť) cibulu aj s paprikou spolu. Následne zalejeme vývarom a ešte 5dl vodou. Pridáme posekanú vňať a necháme variť zo 15 minút. To aby zmäkla zelenina a aj vňať.
3. Ked je už zelenina mäkká, v miske si na hladko rozhabarkujeme jogurt, vajce a múku a prilejeme 3dl vody.
4. Za stáleho miešania nalejeme do polievky. Podla chuti môžte pridať aj za 1 hrsť malú cestovinu. Ja dávam orzo, čiže slovenskú ryžu 😊 Je v polievke velmi chutná. Takto necháme za občasného miešania polievku ešte dovariť cca.10-15 minút. Podla toho, aká je polievka hustá, môžme ešte zriediť vodou podla potreby. Na konci ešte podla chuti ochutíme trochou citrónovej šťavy.
Prajem dobrú chuť !
2. V hrnci na troche oleja necháme chvílku poškvrčať ( zosklovatiť) cibulu aj s paprikou spolu. Následne zalejeme vývarom a ešte 5dl vodou. Pridáme posekanú vňať a necháme variť zo 15 minút. To aby zmäkla zelenina a aj vňať.
3. Ked je už zelenina mäkká, v miske si na hladko rozhabarkujeme jogurt, vajce a múku a prilejeme 3dl vody.
4. Za stáleho miešania nalejeme do polievky. Podla chuti môžte pridať aj za 1 hrsť malú cestovinu. Ja dávam orzo, čiže slovenskú ryžu 😊 Je v polievke velmi chutná. Takto necháme za občasného miešania polievku ešte dovariť cca.10-15 minút. Podla toho, aká je polievka hustá, môžme ešte zriediť vodou podla potreby. Na konci ešte podla chuti ochutíme trochou citrónovej šťavy.
A skvelá polievka je hotová 😉👌
Je výborná, naozaj doporučujem!
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára