Výborné syrové paličky

Recept na toto skvelé slané pečivko som si bola vypýtala od mojej susedky, patrí to medzi jej každoročné vianočné stálice. Je strašne jednoduché a naozaj skvelé 😉 Skúšku určite neolutujete, je to úžasné slané trvanlivé pečivo.



_______________________________________________________________




Cesto:
 425 g hrubá múka, 425g polohrubá múka (alebo čisto Rétesliszt 850g)
300g Maslo, 4 žltky, 450g smotana hustá, 100g strúhaný syr (Eidam,Gouda,Emental), 42g droždie čerstvé, 2,5-3kl soli
Na potretie:
1 žltok, 1kl mletá červená paprika
Na posypanie:
50g syr strúhaný

_____________________________________________________________






1.Najprv si pripravíme všetko potrebné na cesto.V recepte od susedky sa používa Rama,ktorá sa tu v Maďarsku dosť často používa do podobných pečív. Ja som tieto tyčinky skúsila aj s Ramou a aj s klasickým maslom.S oboma to chutilo velmi dobre,takže je to vlastne každého vlastné rozhodnutie že čo použije 😊 Čo sa týka smotany,sa používa červená 20%ná nasladlá hustá smotana.Ak u vás taká nie je, tak ju treba podla vlastného uváženia nahradiť nejakou pre vás dostupnou ,hustou smotanou.Dalej čo sa týka múky, sa používa Rétesliszt, ktorá sa podobá skôr slovenskej hrubej múke,nie polohrubej.Ale aj tie Rétes-múky sú pravdupovediac rozdielne.Ja používam túto na fotke,ale hocikde inde okrem Maďarska ju môžte velmi lahko nahradit zmiešaním hrubej a polohrubej múky 1:1  Čiže bud použijete 850g Rétesliszt,alebo pól na pól hrubú a polohrubú múku.




2.Najprv si v miske premiešame múku so soľou.Ja som prvý krát dala tie 2,5kl soli ale zdalo sa nám to ešte stále málo slané,tak od vtedy dávam 3kl 😊 Ale skúste radšej sami.Následne rozmrvíme celkom na drobno do múky droždie,ktoré dobre zmiešame s múkou. Až teraz pridáme všetko ostatné,čiže celkom zmäknuté maslo, smotanu, na jemno nastrúhaný syr a žĺtky.Vypracujeme polomäkké vláčne cesto,ktoré sa už začína pekne oddelovať od misky.


3.Cesto si na trocha pomúčenej doske rozváľkame na obdĺžnik hrubý 7mm. Následne ho celý natrieme žltkom, do ktorého sme si zamiešali papriku a posypeme na jemno nastrúhaným syrom.Syr trocha rukou popritláčame.To žltko nemusí pokryť celé cesto,ide vlastne len o to, aby sa prilepil syr a aj o krásu 😊 Vrch môžte,aj nemusíte trocha osolit, je to na vás. Nakoniec pomocou krájatka na pirohy pokrájame cesto na malé pásiky na šírku a dĺžku malíčka,alebo prsteníka.


4.Paličky poukladáme na plech vyložený papierom a dáme piecť do rúry,ktorú sme si už vopred rozohriali na 180°C  cca.15minút. Pre istotu si ale treba tú dobu pečenia sledovať,lebo každá rúra pečie trocha inak😊 Paličky majú byť na ružovo upečené, čiže tak slabo, inak sa vám len zbytočne vysušia.




Paličky chutia naozaj skvelo,sú presne dobré slané a aj syr je skvelo cítit. Toto pečivko je trvanlivé,takže ho kludne môžete skladovat aj niekolko týždňov. Pečivko je v den pečenia chrumkavé,ale od druhého dňa je krehké a rozplýva sa v ústach.Ak chcete, aby vám paličky zostali dlho chrumkavé, tak musíte predĺžiť čas pečenia na 20 minút. Ako obmenu môžte použiť stále iný tvrdý syr, kludne aj udený 😉


Ešte jeden malý tip by som rada dala...Kedže do tohto receptu idú len žĺtky, tak ja zvyknem zároveň zo zvyšných 5ich bielkov upiect Kokosky . Takýmto spôsobom mám po ruke nie len pre nás,ale najmä aj pre nečakanú návštevu aj niečo slané a aj niečo sladké na pohostenie. Je to dobrá a praktická vec 😊

                Prajem dobrú chuť !




Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍