Vanilkové keksíky ( trvanlivé pečivo )
Takýchto sladkých trvanlivých keksíkov/koláčikov nikdy nie je dost 😊 Je velmi praktické si vo volnom čase narobit z takýchto keksíkov do zásoby, kedže nie je problém ich hoci aj 2 mesiace skladovat v krabici ☺ Sú nie len velmi chutné,ale aj velmi efektné!
__________________________________
Cesto:
400g hladká múka, 100g škrob, 300g maslo, 150g práškový cukor, 2 balíčky vanilkový cukor, 0,5kl soli, 1kl prášok do pečiva
Na obalenie:
práškový cukor
_________________________________________
1. Najprv si pripravíme všetko potrebné na keksíky
2.V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku,škrob,práškový a vanilkový cukor,sol a PDP.Napokon pridáme už dopoli tekuté maslo.Vypracujeme polomäkké mastné,jemné cesto, ktoré rozdelíme na cca.4-5 častí a ušúlame z nich valčeky. Valčeky zakryjeme fóliou a dáme na cca.1h do chladničky postáť, nech trocha stuhnú.Ak máte naponáhlo môžte dat aj do mrazáku na cca.20 minút 😊 Ide vlastne len o to,aby sa dali pekne krájať a formovať.
3.Následne z valčekov nakrájame 1cm hrubé kolieska. Pomocou vidličky natlačíme hlbšie pásiky/vzorku do kolieska a následne dve protilahlé strany zlahka stlačíme do špicata 😊 Keksíky pokladieme na plech s papierom a ihned dáme piect do rúry,ktorú sme si už vopred rozohriali na 190°C na cca.12-15 minút. Keksíky nemajú stmavnúť, ostávajú bledé, jedine tie špice sa väčšinou trocha sfarbia do svetlohneda.
4.Po upečení, ešte jemne teplé keksíky obalíme v práškovom cukre..
__________________________________
Cesto:
400g hladká múka, 100g škrob, 300g maslo, 150g práškový cukor, 2 balíčky vanilkový cukor, 0,5kl soli, 1kl prášok do pečiva
Na obalenie:
práškový cukor
_________________________________________
1. Najprv si pripravíme všetko potrebné na keksíky
2.V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku,škrob,práškový a vanilkový cukor,sol a PDP.Napokon pridáme už dopoli tekuté maslo.Vypracujeme polomäkké mastné,jemné cesto, ktoré rozdelíme na cca.4-5 častí a ušúlame z nich valčeky. Valčeky zakryjeme fóliou a dáme na cca.1h do chladničky postáť, nech trocha stuhnú.Ak máte naponáhlo môžte dat aj do mrazáku na cca.20 minút 😊 Ide vlastne len o to,aby sa dali pekne krájať a formovať.
3.Následne z valčekov nakrájame 1cm hrubé kolieska. Pomocou vidličky natlačíme hlbšie pásiky/vzorku do kolieska a následne dve protilahlé strany zlahka stlačíme do špicata 😊 Keksíky pokladieme na plech s papierom a ihned dáme piect do rúry,ktorú sme si už vopred rozohriali na 190°C na cca.12-15 minút. Keksíky nemajú stmavnúť, ostávajú bledé, jedine tie špice sa väčšinou trocha sfarbia do svetlohneda.
4.Po upečení, ešte jemne teplé keksíky obalíme v práškovom cukre..
Keksíky sú krehké, jemne chrumkavé, príjemnej vanilkovej chuti 😊 Skladovat ich môžete bud v papierovej krabici,alebo v umelej dóze. A kedže sú trvanlivé a vydržia naozaj velmi dlho, je velmi praktické si z nich narobit aj viac a potom pri nejakej vhodnej príležitosti si na nich pochutnať ☺ alebo ponúknuť hosťom k šálke kávy!
Z tejto dávky mi vyšlo 73ks keksíkov.
Prajem dobrú chuť!
Komentáre
Zverejnenie komentára