Chutney / Čerešňové čatní

Sezóna čerešní sa práve začína a ja by som sa velmi rada s vami podelila o tento skvelý recept na Čatní 😊 Robievam ho každý rok, chutí výborne 😉 Hodí sa napr. ako príloha k mäsu, podobne ako sladkokyslá dusená kapusta 😊 Ak máte možnosť, neváhajte vyskúšať!
________________________________________________________________________
Potrebujeme:
3kg vykôstkované čerešne, 3 cibule, 5 strúčikov cesnaku, 200g hrozienka, 1Pl čerstvý nastrúhaný zázvor, cca.3,5dl cukor kryštál, 1Pl ocot hroznový (vínny), 0,5kl mletá škorica, 1kl kopcom kurkuma, 1kl chilli, 0,5kl soli
_________________________________________________________________________

1.Na čatní v prvom rade potrebujeme čerešne ☺ Keďže máme vlastný veľký čerešňový strom, tak si ich každoročne nazbieram sama 😊

2.Ďalej si pripravíme aj ostatné suroviny... Cibuľu a cesnak očistíme. Ja som tentoraz dala len 4 strúčiky cesnaku, lebo boli dosť veľké. Cukor môžte dať podľa vlastnej chuti buď biely alebo hnedý 😊 Dávam približne 3,5 dl do tejto dávky, ale najprv vždy len 3 dl a potom po nejakom čase varenia ochutnám a rozhodnem či ešte pridám 😊 Chilli si dá každý podľa chuti

3.Čerešne vykôstkujeme a dáme do veľkého hrnca. Pridáme na drobno nakrájané cibule, nastrúhaný cesnak, hrozienka, cukor, sol, škoricu, kurkumu, zázvor strúhaný, chilli a ocot. Dobre premiešame a dáme variť. Varíme za občasného miešania 1 hodinu. Pred koncom, alebo v polovici varenia treba ochutnať a ešte podľa chuti pridať škoricu, kurkumu alebo soľ

4.Čatní varím väčšinou presne 1 hodinu od bodu varu na strednom ohni, záleží od toho aké sú čerešne šťavnaté, ale aj tak fakt max. len 1,5 h. Zatiaľ prebytočná šťava z čerešní dostatočne vyvrie a zostane jej len primerané množstvo, ktoré čatní potrebuje. Ono to je aj tak len za čerstva a za horúca redšie 😊

5.Čatní po uvarení ešte vriace dáme do fliaš, dobre uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme tak zo 15-20 minút, alebo kľudne aj vychladnúť. Z tejto dávky mi vyšlo 7x 2,5 decových fľašiek a 2 maličké


Horúce a čerstvo uvarené čatní sa zdá možno trochu riedke, ale ten kto už čatní robil vie, že to po vychladnutí a aj časom vo fľaši stuhne 😊 Čo sa týka chuti, je tiež najlepšie po odstátí, napr. až od druhého dňa 😊☺

Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌