Gömbe - slané múčne jedlo s orechami 🙂


Špecialita z dediny môjho manžela, z okolia tureckého mesta TOKAT. Dedinka KOLKÖY😊🇹🇷 Tenké cesto, orechy a maslo je fantastická kombinácia, ktorú určite vyskúšajte!!! 🧡 Ja toto jedlo zbožňujem. Je síce trochu prácne, ale verte že tá námaha stojí za to. Nedajte sa odradiť!!!  Vo videu vám ukážem " 2 spôsoby" ako si Gömbe pripravíte. Vyberiete si ten, ktorý vám viac vyhovuje🙋‍♀️🙂 


Potrebujeme:
Na cesto:
500g hladká múka pšeničná
200ml mlieko 
125ml voda
50ml olej
2 čajové lyžičky soľ
30g droždie čerstvé

Ešte potrebujeme:
200g maslo
80-100ml olej
120g mleté vlašské orechy
120g kusavé vlašské orechy
Soľ
1 vajce + mlieko
Semienka nigelly

* Maslo, olej a orechy si treba rozdeliť tak, aby vám stačilo na celé Gömbe. 

* Gömbe je najlepšie a najchutnejšie v kombinácii masla a oleja. Keď dáte len maslo, tak má inú chuť a keď len olej, tak má zasa inú chuť. Druh tuku zmení aj konzistenciu upečeného cesta. Ja robím toto jedlo už vela rokov jedine takto ❤️👍






Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌