Gömbe - slané múčne jedlo s orechami 🙂
Špecialita z dediny môjho manžela, z okolia tureckého mesta TOKAT. Dedinka KOLKÖY😊🇹🇷 Tenké cesto, orechy a maslo je fantastická kombinácia, ktorú určite vyskúšajte!!! 🧡 Ja toto jedlo zbožňujem. Je síce trochu prácne, ale verte že tá námaha stojí za to. Nedajte sa odradiť!!! Vo videu vám ukážem " 2 spôsoby" ako si Gömbe pripravíte. Vyberiete si ten, ktorý vám viac vyhovuje🙋♀️🙂
Potrebujeme:
Na cesto:
500g hladká múka pšeničná
200ml mlieko
125ml voda
50ml olej
2 čajové lyžičky soľ
30g droždie čerstvé
Ešte potrebujeme:
200g maslo
80-100ml olej
120g mleté vlašské orechy
120g kusavé vlašské orechy
Soľ
1 vajce + mlieko
Semienka nigelly
* Maslo, olej a orechy si treba rozdeliť tak, aby vám stačilo na celé Gömbe.
* Gömbe je najlepšie a najchutnejšie v kombinácii masla a oleja. Keď dáte len maslo, tak má inú chuť a keď len olej, tak má zasa inú chuť. Druh tuku zmení aj konzistenciu upečeného cesta. Ja robím toto jedlo už vela rokov jedine takto ❤️👍
Komentáre
Zverejnenie komentára