Výborná Pizza z ražného kysnutého cesta


Pizza je velmi obľúbeným jedlom a je len málo ludí, ktorý ju nemajú radi🙂 Dobrá Pizza sa ale dá pripraviť aj z inej múky, nielen z bielej pšeničnej. Výborne chutí aj z ražnej múky a v tomto recepte sa s vami velmi rada podelím o jej prípravu👍




 ----------------------------------------------------------------------------------------------------



Potrebujeme:

Na cesto:

500g ražná celozrnná múka, 100g kukuričná múka, 100g kukuričný škrob, 1 vajce, 3dl mlieko, cca.3dl vody, 1/2dl olej, 30g droždie čerstvé, 1pl cukor, 1kl soľ


Na pizzu okrem vašich obľúbených surovín:

Jogurt na potretie cesta, 1 vajce na potretie



----------------------------------------------------------------------------------------------------



1. Najprv premiešame lyžicou všetky suché suroviny. Potom pridáme vajce, olej a v 300ml mlieku napučané droždie. Zvyšok tekutiny, čiže cca. 3dl vody pridávame postupne a vždy sa snažíme tekutinu poriadne vpracovať do cesta. Možno sa vám to bude zdať niekedy nemožné, lebo cesto sa vám bude zdať ako blato, ale jednoducho pokračujte kým sa voda celkom s tým cestom/múkou nespojí😅👍  je to doslova akoby ste miesili blato😅😅 Ale prosím nebojte sa a verte mi, že to má také byť. Takže, naše výsledné cesto má byť velmi jemné a naozaj pomerne riedke. Budete vidieť, ako aj na fotke, že časom zmení svoju konzistenciu🙂




2. Vypracované cesto len upravíme (zhrabeme) do stredu misky, poprášime ho múkou a zakryjeme utierkou. Kysne približne 45 minút, treba sa naň po 30ich minútach kuknúť 🙂 Takto krásne by vám malo nakysnúť. Z tohto cesta vám výjdu 2 pizze.


3. Toto cesto sa poriadne lepí, ale to je pre toto cesto celkom normálne. Polovicu cesta si vyberieme na pomúčenú dosku a trocha ho pomocou nejakej doštičky zkaždej strany v tej múke akoby pováľame, aby sa nám nelepilo a preložíme ho na plech s papierom. Trocha ho posypeme múkou a len prstami cesto rozťapkáme na hrúbku 1cm.


4. Okraje pizze najprv natrieme vajcom. Následne pizzu natrieme najprv trochou jogurtu, potom kečupom ( alebo paradajkovou omáčkou) a následne obložíme čím chceme🙂 Ja som urobila tuniakovú pizzu. Napokon pizzu dáme do rúry, ktorú sme si vopred rozohriali na 190°C a pečieme 25 minút.


5. A tu je už hotová voňavá pizza😍😍


Táto pizza chutí naozaj úžasne😍 Ja osobne mám ražnú múku velmi rada, mám rada jej príchuť, či už v pečive alebo rôznych iných cestách. Je pravda, že ju v klasickom pečive kombinujem s bielou pšeničnou. 


Môj mladší syn má v poslednom čase problém s klasickou pšeničnou múkou, tak sa mu pokúšam vymýšlať tak trocha náhrady za niektoré jedlá a skúšam či mu zaškodí aj takáto tmavá múka. Síce to s takýmito múkami nieje lahké, treba skúšať a experimentovať, ale verte že sa to DÁ👍😉 Len treba chcieť a mať trpezlivosť. 


Pizza chutí našej celej rodine a aj synovi🥰🥰 ❤ Môžete jesť k pizze aj nejaký šalát, alebo polievku!!!


Takto krásne vyzerá upečené cesto😍🤩

Pre info priložím aj fotky múk čo som použila..




Prajem dobrú chuť !




Komentáre

  1. Cezmínka, ale musím ťa opraviť,ražná múka obsahuje lepok.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

Lečo na zimu