Výborné domáce pečivo, ktoré si velmi lahko pripravíte aj vy doma🙂 Ja mám chuť ražnej múky velmi rada a slané pečivo z nej robievam dosť často. Toto pečivko patrí medzi moje najobľúbenejšie🥰 Určite vyskúšajte!
____________________________________________________________________
Potrebujeme:
1kg ražná celozrnná múka, 1kg hladká pšeničná múka, 1,5L voda vlažná, 2x50g droždie čerstvé, 3pl soľ, 3pl rasca mletá, 1/2dl olej, 2pl 20%ný ocot, 2pl cukor kryštál
Na posypanie:
Rasca celá, hrubozrnná soľ
Na potretie:
Voda, 1 vajce
_____________________________________________________________________
1. Najprv si pripravíme všetky potrebné suroviny. Množstva droždia sa báť netreba,je to normálne. Na 1kg múky ide klasicky 42g, ale tu treba brať do úvahy aj to, že ražná múka je ťažšia a kysne trochu inak než klasická🙂 Ocot som použila 2pl 20%ný, ale kludne použite 8 alebo 10%ný, jednoducho dáte viac lyžíc. Napríklad z 10%ného musíte dať 4pl octu. Dalej si pripravíme hrubozrnnú soľ a rascu, alebo iné semienka podla vašej chuti🙂
2. Do misky dáme obe múky, soľ, rascu a premiešame celé lyžicou. Následne pridáme olej a v 1 litry vody rozmiešané droždie s 2pl cukru. Zvyšnú 1/2L vodu môžte prilievať postupne. Vypracujeme celkom jednoducho polotuhé cesto, ktoré sa bez akéhokolvek upravovania len posype múkou, zakryje utierkou a dá sa na 1hodinu kysnúť🙂👍
3. Takto krásne nakysne cesto za tú 1 hodinu🥰👍
Takéto je krásne bublinkavé😉
4. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na rovnaké kusy. Kusy cesta krátko vymiesime do malého bochníčka a ukladáme ich rovno na plech s papierom. Bochníčky necháme takto 20 minút podkysnúť.
5. Takto pekne bochníčky podkysli🙂
6. Podkysnuté natrieme najprv poriadne vodou a aj pofŕkame trocha plech. Potom natrieme vrch aj vajcom a posypeme soľou a rascou.
7. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C cca.20 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trošku inak.
Upečené pečivo necháme vychladnúť, najlepšie na mriežke 🙂
Pečivo je úžasne chutné, s lahkou striedkou a zvonka pevnejšou kôrkou, podobne ako chlieb🙂 Je naozaj výborné, určite skúšku neolutujete!!!
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára