Šťavelový prívarok / Šóška
________________________________________________________________
Potrebujeme:
2 velké hrste čerstvé listy šóšky/šťavelu, 6dl mlieko, 6dl voda, 3pl hladká múka, 90ml smotana na varenie, 3-4 vajíčka, 3pl cukor kryštál, soľ, ocot podla chuti, olej podla potreby
________________________________________________________________
Šťavel, u nás doma väčšinou pod názvom Šóška😊 je jedna skvelá rastlinka, ktorá sa dá použiť fakt nie len na jedlo, ale aj na bublaninu, alebo aj do šalátu👍 Je skoro ako špenát, len je kyslovkavá😊 Doma v záhradke pri plote mám zasadený 1 velký krík, čo nám úplne postačí😊 Rastie od jari až do neskorej jesene, treba jej listy jednoducho vždy ostrihať a ona vždy vyženie nové😉👍Na prívarok budeme potrebovať 2 poriadne hrste šóškových listov.
1. Listy umyjeme a aj spolu so stonkami pokrájame. Stonky sú mladučké, takže ich netreba odhodiť, bola by to škoda👍 Na pokrájané listy nalejeme vriacu vodu, vlastne ich takpovediac obaríme 😊 Necháme 4-5minút a scedíme. Týmto sme vlastne narýchlo zmenšili ich objem 😉👍
2. Dalej si na prívarok pripravíme hladkú múku, olej, mlieko, vodu, smotanu na varenie a 3-4 vajíčka, záleží od velkosti. Moje boli dosť maličké, preto som dala 4 😉 Smotanu si môžte dať podla chuti, ja som použila len polovicu zo 180ml.
3. V jednom hrnci si na oleji popražíme chvílku múku za stáleho miešania. Vlastne si pripravíme celkom klasicky zápražku😊 Následne prilejeme mlieko, ktoré sme už pomiešali aj s vodou aj so smotanou na varenie. Keď nám už začne bublať, pridáme šóšku. Ak to budete mať ešte prihusté, tak jednoducho pridajte ešte mlieko alebo vodu👍 Má to byť husté ako klasický prívarok. Osolíme a takto necháme so 10 minút pomaly povariť..
4. Následne osladíme cukrom, podla chuti, ja som dala 3pl, ono to má byť také sladkokyslé👍 Nakoniec už len vlejeme rozšlahané vajíčka, ktoré vlastne pomaly zavaríme😊 Netreba ich celkom rozmiešať, aby sa v prívarku stratili, majú sa dať ešte pekne vidieť😉
Komentáre
Zverejnenie komentára