Ispanaklı börek / Špenátový börek zo zemiakového cesta

Je sezóna špenátu , tak sa snažím ho rôzne denne zaradiť do nášho jedálníčka 😊 Ponúkam Vám další, velmi jednoduchý,  fantasticky chutný börek 😊 ale tentoraz zo zemiakového cesta!
_________________________________________________________________________
Cesto:
700g hladká múka, 1 velký surový zemiak, 0,5dl olej, cca.4,5dl vlažná voda, 21g droždie čerstvé, 1 Pl cukor, 2kl soľ
Plnka:
350g špenát čerstvý, Gouda alebo iný syr na plátky , cca.150g kravský syr v slanom náleve, 2 paradajky
Na potretie:
1 vajce, 1pl jogurt biely
Na posyp:
čierna rasca a iné semienka
_________________________________________________________________________

1. Najprv si v miske lyžicou premiešame múku s cukrom a so soľou. Následne dáme do múky na jemno postrúhaný surový zemiak, ktorý poriadne premiešame s múkou. Pridáme olej a v 3dl vode rozmiešané droždie. Tých zvyšných cca.1,5dl vody prilievame postupne počas vypracúvania cesta. Zakaždým priliatím treba tekutinu poriadne zapracovať do cesta a tým vlastne dostaneme nadýchané, lahké cesto 😊😉 Výsledné cesto má byť lahké, kypré a začína sa už oddelovať od misky. Cesto nakoniec len pomocou trochy múky kratučko premiesime, aby sme dostali tvar bochníka. Poprášime múkou a necháme cca.45 minút kysnúť.

2.Ako plnku si zatial pripravíme špenát, ja mám vlastný zo záhradky 😊 Dalej 1 krúžok turecký kravský syr v slanom náleve, to je cca.150g. Ale môžte ho bez problémov  nahradiť aj kravskou hrudkou. Dalej pár plátkov tvrdého syra a 2 paradajky. Ak chcete, kludne môžte pridať aj mozarellu, alebo pridať pre chuť aj 1-2 strúčiky cesnaku 😊

3. Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a vyváľkame do tvaru obdĺžnika. Na jednu stranu rozmrvíme najprv pólku tureckého syra a naň uložíme polovicu špenátu. Špenát osolíme a poukladáme pár plátkov syra a na plátky pokrájanú paradajku. Podla potreby ešte trocha osolíme a prikryjeme druhou stranou cesta. Okraje stlačiť vôbec netreba 😊  Nakoniec Börek preložíme na plech s papierom.

4.Natrieme vrch vajcom, ktoré sme rozmiešali s 1pl jogurtu a posypeme rôznymi semienkami. Ja som dala sezam a ľan, ale vždy dávam aj černušku, ktorá dáva pečivu jeho typickú tureckú chuť 😉😍 Börek dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190°C na 30minút. Ale pre istotu si to treba sledovať, lebo každá rúra trocha inak pečie 😊

Upečený börek necháme chvílku vychladnúť..

A môžme podávať!!! 😊 Börek je velmi chutný, cesto lahučké a velmi fajné, mäkké. Plnka šťavnatá a výbornej chuti😍😉

Podla chuti sa Börek podáva s polievkou, pohárom Ayranu, alebo aj so šalátom 😊

  Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍