Mäkučký kysnutý tvarohovo- lekvárový koláč

 

Výborný kysnutý koláč s úžasným, mäkučkým, lahkým cestom a vláčnou plnkou🤩 Kombinácia tvaroh a lekvár je jedna z tých najlepších. Neváhajte priatelia vyskúšať, verím že vám bude chutiť!!!




_____________________________________________________________________________




Potrebujeme:

Cesto:

1kg hladká múka, 200g cukor kryštálový, 5-5,5dl mlieko, 250g jogurt biely, 2 žĺtky, 1dl olej, 42g droždie, 38g vanilkový puding v prášku, 1,5kl soľ

Plnka:

500g krémový tvaroh, Cukor kryštálový, 1 vanilkový cukor, 2pl vanilkový puding v prášku, lekvár

Na vrch:

2 bielky, mandlové lupienky




_____________________________________________________________________________




1. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a pudingový prášok. Následne pridáme žĺtky, olej, jogurt a v 5dl mlieku napučané droždie. Vypracujeme si velmi mäkké a dosť riedke cesto. Cesto napokon len posypeme múkou a len dookola rukou/prstami napravíme do okrúhleho tvaru. Cesto necháme 1 hodinu kysnúť. Čo sa cesta týka, musí byť redšie, lebo neskôr ten pudingový prášok vsiakne tú vlahu a zostane nám len krásne jemné a mäkučké cesto🙂



2. Zatial si pripravíme všetko na plnku. Tvaroh zmiešame s cukrom, van.cukrom a vanilkovým pudingom. Čo sa týka lekváru, použila som môj domáci jahodový lekvár🙂 ale kombinovať môžte aj s iným lekvárom. 


3. Nakysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 2 časti. Každú časť len rukami rozťapkáme do tvaru štvorca/obdĺžnika. Cesto necháme trocha hrubšie, nerozťapkajte ho na tenko.



4. Na cesto natrieme nerovnomerne tvaroh a pozdĺž dáme lekvár. Zakryjeme cestom a znova dáme lekvár a znova zahneme. Máme dostať vlastne závin. Lekvár sa dáva len 2x, na konci už nie inak vám vytečie.


5. Skrútené koláče som dala na plech s papierom tak, že som papier v strede zohla aby sa koláče nedotkýnali🙂 Koláče natrieme bielkom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C najprv len 30 minút.


6. Po 30tich minútach koláče zakryjeme alobalom a pečieme dalších 30 minút. Čiže dokopy 60 minút🙂


A tu sú už krásne upečené koláče🤩🤩 Nádherne sa nadvihli🙂


Koláč chutí úžasne jemne, cesto je lahučké a vzdušné🙂 


Úžasne chutí aj s horúcim čajom, alebo teplým mliekom🥰



Prajem dobrú chuť !




Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍