Výborné jedlo zo Slezu Nebadaného

 


Málokto vie, že niektoré liečivé rastlinky sa môžu v kuchyni využívať ako zelenina🙂 K takýmto patrí aj Slez, ktorý sa môže použiť rovnako ako Mangold, Portulaka, Kapsička, Žihlava a dalšie🙂 Ja varím rada a často jedlá z byliniek a jedným z nich je aj toto skvelé jedlo, ktoré som sa naučila od manželovej mamy. Je velmi jednoduché a chutné, stačí len kúsok chleba😊👍 



______________________________________________________________________




Potrebujeme:

Slez nebadavý čerstvý, Kuracie mäso, paradajky, papriku, cibulu, zemiak, bulgur, mletú červenú papriku, soľ , vodu na podliatie, trocha olej




______________________________________________________________________




Slez rastie najmä v záhradách, kde som ho nazbierala aj ja🙂 Keď som videla, že nám pomedzi zeleninou rastú maličké Slezy, tak som ich nechala nech pekne dorastú. Je ich presne toľko, kolko stačí na 1 jedlo🙂 Zbierajte len pekné zelené a zdravé rastliny. Treba pozerať aj zadnú časť listov, lebo občas môžu chytiť nejakú chorobu, alebo Vošky🙂



1. Dobre umytý Slez obkrájame od tvrdých a prihrubých stoniek, necháme len listy, kvety a tenučké steblá🙂 Následne Slez pokrájame.


2. Pripravíme si aj všetko ostatné čo budeme potrebovať. Paradajky a papriky si môže dať každý aj podľa chuti. Ja to tu mám také domiešané, keďže v záhradke máme už len z každého trocha😊 Paradajky a papriku si pokrájame na kúsky a cibulu nadrobno. Dalej budeme potrebovať 1 zemiak, 1dl bulgur a kuracie mäso. Ja tu mám polovičku malého kuraťa, ktoré som pokrájala na kúsky. Čo sa korenín týka, nejde sem nič iné okrem mletej červenej papriky a soli🙂


3. V jednom hrnci si zosklovatíme cibulu na troche oleja. Následne pridáme 1pl mletú papriku, premiešame a ihneď pridáme aj mäso. Osolíme, premiešame a zakryté necháme, aby si pustilo trocha vlastnej šťavy. Ak treba, tak podlejte pár kvapkami vody👍


4. Keď si mäso už pustilo šťavu, pridáme aj papriku a paradajky a znova necháme, aby si aj zelenina pustila šťavu- trvá to len pár minút🙂 Napokon pridáme Slez a zalejeme 1L vody. Osolíme, premiešame a varíme kým nám mäso nezmäkne. Kým sa mäso uvarí, aj listy Slezu celkom zmäknú👍Trvá to približne cca.30 minút.

5. Keď je už mäso mäkké, pridáme bulgur a pokrájaný zemiak. Takto spolu pomaly varíme cca.15 minút. Treba pozrieť zemiaky a aj bulgur ako puchne🙂



A tu je už hotové jedlo👌😉 Chutí fantasticky! Listy Slezu sa chuťovo podobajú listom Kapsičky, z ktorej tiež zvyknem variť.




Toto jedlo si kludne môžte pripraviť aj bez mäsa😊 Napríklad pridáte aj vajce, alebo Tofu. Namiesto bulguru môžte dať ryžu. Môžte urobiť menej hustejšie, ale aj redšie jedlo. Fantázii sa naozaj medze nekladú!!!




Takto pripravujem napríklad na raňajky Kapsičku😊 ktorú kludne môžte zameniť za Slez - recept tu  RAŇAJKY Z KAPSIČKY


Prajem dobrú chuť !




Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍