Dvojfarebný kysnutý koláč



  Výborný dvojfarebný koláč, alebo pre niekoho aj vianočka 😊 Chuť  je výborná a cesto lahučké. Hodí sa na raňajky, napríklad s pohárom mlieka alebo kakaa. Nám chutí najviac natretý maslom a lekvárom 😊😉
__________________________________________________________________________________________

Cesto:
1kg hladká múka, 200g polohrubá múka, 400g cukor kryštál, 2kl soľ, 42g droždie čerstvé, 2 bielky, 200g maslo, 4dl mlieko, Sóda cca.2,5-3dl
Na ochutenie cesta :
4pl kakao, 4kl škorica mletá, 4-5pl oleja
Na potretie:
2 žĺtky, 3-4pl mlieka

__________________________________________________________________________________________

1. Ako prvé si môžme zamiešať kakao a škoricu s olejom, ktoré vlastne budeme potrebovať pri zamiesení cesta. Takto vopred pripravené ho máte hned po ruke 😉😁 Dodá koláču / vianočke nielen pekný vzor, ale aj chuť. 
    
2. V jednej miske si najprv zmiešame obe múky, cukor a sol. Potom pridáme bielky, do polovici už spustené maslo a v 4dl mlieku napučané droždie. Zvyšnú tekutinu, čiže sódu pridávame postupne pri vypracúvaní cesta. Sódu pridávame potrošky a vždy ju dobre zapracujeme do cesta. Máme dostať dosť lepivé, kypré a dosť mäkké/redšie cesto. Až teraz zapracujeme do cesta pripravené kakao. Netreba ho príliž zapracovať, aby bolo ešte pekne viditelné po upečení 🙂 Nakoniec cesto bez dalšieho miesenia len napravíme do tvaru bochníka pomocou trochy múky. Vrch poprášime múkou a necháme 1h kysnúť

3. Nakysnuté cesto rozdelíme pozdĺž na 2 časti a každú z nich zlahka vyšúlame do dĺžky. Cesto zapletieme/popretáčame a položíme vedla seba na plech s papierom. Papier v strede medzi dvoma koláčmi zohneme, aby sa nedotkýnali o seba počas pečenia 😊 Takto necháme podkysnút cca.15-20 minút.Zatial si rozohrejeme aj rúru na 180°C
 
4. Podkysnuté natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s mliekom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si vopred už rozohriali na 180°C na cca.45 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra inak pečie 😊
   
A už len pokrájame a môžme si vychutnať skvelý koláč 😍😉 Má kakaovú, ale aj jemne škoricovú chuť. Je výborný len tak samotný, alebo natretý maslom a lekvárom 😉😋 

Tu som napríklad zamiešala do cesta menej kakaa a preto je aj cesto svetlejšie 😊

Cesto je príjemne sladké a chuťovo samo o sebe velmi dobré. Je lahučké a  pekne nadýchané ☺ 

  
  Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍