NAJLEPŠÍ ŠÍPKOVÝ LEKVÁR❤❤


Fantastický lekvár, ktorého chuť je neuveritelná😍 Neváhajte priatelia a urobte si doma tiež tento lekvár, som si istá že neolutujete! Ano, je s ním viac práce, ale naozaj výsledok stojí za to🙂 Moja rodina tento lekvár zbožňuje a preto mi moje deti s radosťou pri jeho výrobe pomáhajú.  Pomôžu nazbierať a očistiť šípky😊😉 Zapojte aj vy svoju rodinku a hneď pôjde práca lahšie!!!



Potrebujeme:
4kg šípky čerstvé
1,2kg cukor krištálový
Voda podla potreby


________________________________________



Opis:

Šípkam nožíkom odkrájame špice a aj stopky ak ste snimi zbierali🙂 Šípky umyjeme, dáme do velkého hrnca a zalejeme vodou. Vodu treba dať asi 3 prsty nad šípkami. Napokon šípky uvaríme celkom do mäkka. Ja som ich varila pomaly asi 2 hodiny🙂 Uvarené šípky necháme trocha vychladnúť. Keď na 50% ochladli, tyčovým mixérom ich rozmixujeme na masu. Masu pretláčame cez velké sitko-pasírujeme. Sitko má mať malé dierky, aby sa ani šupky a ani kôcky neprešmykli🙂 Pri pasírovaní môžme použiť rukavice, keďže tú šípkovú masu musíme pretláčať rukami. Pri pasírovaní občas nalejeme do sitka studenú vodu, aby sme pasírovanie ulahčili. Celé množstvo  pasírujeme 2x, čiže najprv 1x a potom celé už prepasírované množstvo ešte raz. Občas si treba napomáhať vodou.Keď sme už prepasírovali celé šípky, si ešteraz naposledy prepasírujeme aj " lekvár". To preto, aby sa zachytili aj tie posledné, náhodou prešmyknuté chĺpky🙂 To ide rýchlo, pomáhame si tentoraz len lyžicou. Zakaždým jedným pasírovaním treba sitko opláchnuť vodou, aby sme odstránili zachytené chĺpky a pasírovať zasa v čistom. Lekvár privedieme za občasného miešania do varu. Keď nám už začal celý vrieť, tak ho za častého miešania varíme 30 minút. Potom pridáme cukor a spolu povaríme ešte 30 minút. Počas varenia treba často miešať, lebo hustota tohto lekváru rýchlo sadá na spodok a môže sa prilepiť a potom pripiecť😅 Po udanom čase môžte vybrať na tanierik 1Pl lekváru, nechať ho vychladnúť a tým vlastne skontrolujete hustotu lekváru.Ešte horúci lekvár naplníme do fliaš a flaše otočíme hore dnom. Lekvár necháme takto celkom vychladnúť, alebo ho ešte mierne teplý otočíte späť. Z tejto dávky mi vyšlo 10 flašiek, velkosti 3 a 4dl, a ešte 1 tanierik na ochutnanie🙂 Hustota je úplne dostatočná, tento lekvár sa nerobí hustejší/ tvrdší.

Prajem dobrú chuť !




Komentáre

  1. šípkový lekvár je najchutnejší..kedysi sme robievali..ty si veľmi usilovná žienka..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem krásne za komentík a pochvalu moja milá radosť🥰 My tento lekvár zbožňujeme, je naozaj úžasne chutný!

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍