Ispanaklı börek / Špenátový börek zo zemiakového cesta
_________________________________________________________________________
Cesto:
700g hladká múka, 1 velký surový zemiak, 0,5dl olej, cca.4,5dl vlažná voda, 21g droždie čerstvé, 1 Pl cukor, 2kl soľ
Plnka:
350g špenát čerstvý, Gouda alebo iný syr na plátky , cca.150g kravský syr v slanom náleve, 2 paradajky
Na potretie:
1 vajce, 1pl jogurt biely
Na posyp:
čierna rasca a iné semienka
_________________________________________________________________________
1. Najprv si v miske lyžicou premiešame múku s cukrom a so soľou. Následne dáme do múky na jemno postrúhaný surový zemiak, ktorý poriadne premiešame s múkou. Pridáme olej a v 3dl vode rozmiešané droždie. Tých zvyšných cca.1,5dl vody prilievame postupne počas vypracúvania cesta. Zakaždým priliatím treba tekutinu poriadne zapracovať do cesta a tým vlastne dostaneme nadýchané, lahké cesto 😊😉 Výsledné cesto má byť lahké, kypré a začína sa už oddelovať od misky. Cesto nakoniec len pomocou trochy múky kratučko premiesime, aby sme dostali tvar bochníka. Poprášime múkou a necháme cca.45 minút kysnúť.
2.Ako plnku si zatial pripravíme špenát, ja mám vlastný zo záhradky 😊 Dalej 1 krúžok turecký kravský syr v slanom náleve, to je cca.150g. Ale môžte ho bez problémov nahradiť aj kravskou hrudkou. Dalej pár plátkov tvrdého syra a 2 paradajky. Ak chcete, kludne môžte pridať aj mozarellu, alebo pridať pre chuť aj 1-2 strúčiky cesnaku 😊
3. Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a vyváľkame do tvaru obdĺžnika. Na jednu stranu rozmrvíme najprv pólku tureckého syra a naň uložíme polovicu špenátu. Špenát osolíme a poukladáme pár plátkov syra a na plátky pokrájanú paradajku. Podla potreby ešte trocha osolíme a prikryjeme druhou stranou cesta. Okraje stlačiť vôbec netreba 😊 Nakoniec Börek preložíme na plech s papierom.
4.Natrieme vrch vajcom, ktoré sme rozmiešali s 1pl jogurtu a posypeme rôznymi semienkami. Ja som dala sezam a ľan, ale vždy dávam aj černušku, ktorá dáva pečivu jeho typickú tureckú chuť 😉😍 Börek dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190°C na 30minút. Ale pre istotu si to treba sledovať, lebo každá rúra trocha inak pečie 😊
Upečený börek necháme chvílku vychladnúť..
A môžme podávať!!! 😊 Börek je velmi chutný, cesto lahučké a velmi fajné, mäkké. Plnka šťavnatá a výbornej chuti😍😉
Podla chuti sa Börek podáva s polievkou, pohárom Ayranu, alebo aj so šalátom 😊
Prajem dobrú chuť !
Veľmi chutná a mimoriadne hodnotná kuchyňa. Milujem!
OdpovedaťOdstrániť